Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa. Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam.
Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol). Selain itu acar timun juga disediakan.
Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana, hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). Mudah, bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak.
Bergitulah serba sedikit sejarah nasi dagang.
Jadi kalau aku nak merasa nasi dagang yang sedap kat Kuala Lumpur ini. Aku akan pergi kat Kampung Baru! Mek-mek Kelantan kat situ pun comey-comey belako!! Jommm kita makan dulu!!
Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol). Selain itu acar timun juga disediakan.
Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana, hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). Mudah, bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak.
Bergitulah serba sedikit sejarah nasi dagang.
Jadi kalau aku nak merasa nasi dagang yang sedap kat Kuala Lumpur ini. Aku akan pergi kat Kampung Baru! Mek-mek Kelantan kat situ pun comey-comey belako!! Jommm kita makan dulu!!
Wah!! aku suka makan Nasi Kerabu dengan Nasi Dagang.... best!! nanti aku datang.... kedai yang hujung tu kan...
ReplyDeleteMakanan panas-panas pun ada dijual kat sini...
ReplyDeleteAda lagi satu depan dia pun sedap!! Kedai nasi dagang!! kalau malam.... kena tunggu turn!! nak dapat meja....
ReplyDelete